nieuwe dag - Reisverslag uit Malang, Indonesië van laura reumerman - WaarBenJij.nu nieuwe dag - Reisverslag uit Malang, Indonesië van laura reumerman - WaarBenJij.nu

nieuwe dag

Door: Laura

Blijf op de hoogte en volg laura

12 Februari 2007 | Indonesië, Malang

zo het laatste verhaal voor nu. We zijn in een internetcafe en de tijd is zo om. Ik werd vanochtend al vroeg wakker van de wagentjes, de verkopers die langs de huizen gaan om brood, rijst ed te verkopen. Die wagentjes hebben allemaal hun bel, gong of muziekje en zeer zeker niet zachtjes, dus half 7 op. Lekker ontbijtje met een broodje. Toen lekker gelezen buiten. We moesten naar de imigrasi voor een paspoort voor Pim, erg druk. Toen nog even boodschappen gedaan in het winkelcentrum ernaast. Ook heel bijzonder.
wat ik nog even vertellen wil voordat ik afsluit: Gisteravond zaten we lekker buiten, toen er iets op mijn hoofd viel. Een ticak! Zo'n hagedisje die onder het plafond loopt. Normaal valt er 1 zo'n beest in je hele leven op je maar bij mij al op de eerste dag, dus ik ben erg benieuwd of er nog meer volgen. De rest van de foto's komen nog op de site, maar dat lukt nu eve niet. Techniek he...
Lieve mensen, tot gauw.

• 12 Februari 2007 - 10:33

Louise Van Wersch:

Selamat pagi Laura, Wat fijn, dat je na wat strubbelingen tijdens de reis inmiddels goed bent aangekomen in Malang en ik hoop dat je al wat uitgerust bent. Grappig om te lezen, dat ik dezelfde vliegreis 6 jaar geleden heb gemaakt; er komen weer allerlei herinneringen naar boven. Hetgeen jou overkwam met die vallende cicak: daar was ik ook bang voor, maar mij is het bespaard gebleven. Nu jij vetrokken bent, volg ik voortaan op woensdag de les bahasa Indonesia. Ik zal je missen, we hebben veel lol gehad samen met Pak Hans en Ibu Rika. Sampei bertemu lagi

• 12 Februari 2007 - 13:03

Corrie:

Je berichten graag gelezen, Laura en zal dat natuurlijk blijven doen. Fijn dat je goed aangekomen bent. Ik zal een stukje op mijn weblog zetten met een link naar hier.

• 12 Februari 2007 - 14:02

Retteketet, Fred:

Wees maar blij dat je niet op het eiland Komodo Valt er een komodovaraan!! Das geen hagedisje maar een HAGEDIS

• 12 Februari 2007 - 14:53

Oosen:

bericht gelezen, fijn dat je zo genoten hebt!!!
    De ticak zijn oke.
    Heb je ook al vuurvliegjes gezien?
    liefs de oosen.

• 12 Februari 2007 - 19:13

Bert En Rita:

Ha,laurel, we hebben alle berichten gelezen en zijn dus helemaal op de hoogte,van je spannende reis.Fijn dat je goed bent aangekomen.Veel plezier, en geniet ervan.
    Bert,Rita,Martien,Niels

• 12 Februari 2007 - 20:22

Je Emmaüskring:

Beste Laura,
    Wat bijzonder om je verhalen te lezen! Je hebt in een paar dagen al een heel oeuvre opgebouwd! Dat wordt vast een NS Publieksprijsje. We vinden het erg leuk om zo op afstand met je mee te leven. We zitten allemaal praktische aanwijzingen voor je te bedenken, maar dat heb je vast niet nodig. Nou, eentje dan, geleend van de apostel Paulus: onderzoek alles, en behoud het goede! We bidden voor je. Hartelijke groet, Roelie, Harro, Linda, Hinke, Godfried en Mentko.

• 13 Februari 2007 - 15:39

Pak Hans & Ibu Rika:

Apa Kabar?

Je bericht uit Malang heb ik met plezier en vol aandacht gelezen. De mensen uit Malang zijn heel hartelijk, dat heb ik je op de Cursus Bahasa Indonesia ook al verteld. In geheel Indonesia is het allemaal links verkeer. Dat heeft Indonesia overgehouden uit de tijd dat de Engelsen daar een poos het bewind voerden. De Nederlandse Goeverneur Generaal Herman Willem Daendels bekend/ berucht door de "Grote Postweg", langs de gehele noordkust van Java, die hij door de inlandse bevolking onder dwang heeft laten aanleggen, liep van Anyer op West Java naar Panarukan op Oost Java. Deze "Grote Postweg" (Jalan Raya Pos)diende ter verdediging tegen de Engelsen, namelijk snelle verplaatsing van troepen. Dat heeft dus niet geholpen! Daendels moest wijken voor de Engelse Luitenant Gouverneur Thomas Stamford Raffles (de stichter van Singapore). Dus als je in Malang op de fiets stapt moet je echt rekening houden met dat verkeer, waan je maar in Londen of andere grote Engelse stad!. Het enige verschil is het drukke/chaotische verkeer. Effe wennen dus en flink met je fietsbel rinkelen en duidelijk je hand uitsteken! Als de gelegenheid krijgt moet je de mooie stad Malang beslist bezichtigen. De wijk (Kelurahan) "SUKUN", jouw werkgebied, daar kwam ik vroeger (in 1952) vaak langs als ik van de Pabrik Gula "Kebon Agung" naar Malang fietste en dezelfde dag dan weer dezelfde weg naar huis nam, dus van Malang naar "Kebon Agung"(waar mijn vader werkte. In de wijk Sukun heb je een algemene burgerlijke begraafplaats (n.b.: ik weet niet of hij nu nog bestaat, vraag het maar aan ibu Pipiet) waar mijn vader ligt begraven De wijken, die ik nog uit mijn jeugd in Malang ken zijn o.a.:
    - Kayutangan, met het PTT gebouw en de RK kerk;
    - Celaket (=Tjelaket) met het Klooster van de zusters Ursulinen (=gedung Ursulin Monastery);
    - De Jalan Besar Idjen (=Idjen Boulevard), ik heb daar vroeger in de buurt gewoond, namelijk aan de Jalan Salak en de Jalan Guntur;
    - Mijn vroegere lagere school, "Buringschool", aan de Jalan Buring; De Christelijke MULO aan de Jalan Semeru.
    Idjen-Salak-Guntur-Buring-Semeru zijn de namen van bergen op Java.
    - De wijk Pecinan;
    - De wijk Rampal Kulon waar vroeger het Lafayette Ziekenhuis stond, het ziekenhuis waar ik ben geboren;
    - De Tugu Nasional.
    Ik hoor nog wel van je als op die plekken bent geweest. Ik las ook dat er een cicak (=tjitjak) op jou is gevallen. Cicaks zijn lieve, tere beestjes (hun staartje knapt heel gemakkelijk van het lijfje af)die niemand kwaad doen. Nuttig zijn ze ook, omdat ze muggen/muskieten vangen. Dus als je ze tegen de muur in je slaapkamer ziet dan moet je ze niet wegjagen. Ander is het met de Tokek (=Gekko), deze is de grote broer van de Cicak. De Tokeks vind ik enge beesten! Meestal huizen ze in de waringin boom. Het Indonesische bijgeloof zegt: "Als de tokek zeven keer heeft geroepen(=geluid tokek x 7), dan mag je één wens uitspreken! Dus als het voorkomt, beslist doen hoor! Ik hoop dan dat jouw grote wens zal worden vervuld!
    Nu nog 3 zinnetjes met vertaling in het Nederlands. De Cursus Bahasa Indonesia op maat gaat voor jou gewoon door.
    1. Orang-orang dari Malang baik hati.
    De mensen uit Malang zijn vriendelijk.
    2. Lalu-lintas(afkorting: Lalin) di Malang ramai sekali.
    3. Setiap hari anak-anak kecil harus pergi kesekolah dasar untuk belajar.
    Elke dag moeten de kleine kinderen naar de lagere school om te leren.

Salam hangat dari Pak Hans dan Ibu Rika.